Stand van Zaken in Nederland

Steun ons doel

Stand van zaken in Nederland

Rijksoverheid: Maatwerk en kwaliteit in medische hulpmiddelen

Elke patiënt moet het hulpmiddel krijgen dat het beste past bij zijn of haar persoonlijke situatie. Daarbij staan maatwerk en kwaliteit voorop. Ook moet er meer verscheidenheid in hulpmiddelen komen. Om dit bereiken is er sinds 2016 voortdurend overleg tussen verschillende partijen in de zorg.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/medische-hulpmiddelen/meer-maatwerk-bij-hulpmiddelen

Onze strijd is allerminst een uitzondering. Sterker, zo vergaat het de meeste mensen die een beroep doen op hun zorgverleners en hun zorgverzekeraars, om een geavanceerde (sport)prothese geïndiceerd te krijgen en vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering.

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, legt uit waarom in een artikel van RTL: “Voor vergoeding via het basispakket geldt dat een genees- of hulpmiddel doelmatig moet zijn. Een prothese voor dagelijks gebruik wordt daarom altijd vergoed. Want die heb je nodig om in het dagelijks leven naar behoren te functioneren. Een prothese om te sporten gaat, volgens de wet, boven het medisch noodzakelijke. Daarom mogen zorgverzekeraars deze claims afwijzen. En dat doen ze dus ook.”



'Wij zetten vraagtekens bij het woord Doelmatig.'

Prothese voor dagelijks gebruik wordt altijd vergoed? – In de praktijk

Roxy krijgt alleen een primitieve prothese vergoed, de zogenaamde ‘standaard’ of ‘algemene’ prothese. Onze zorgverlener, de kinderrevalidatiearts, wil alleen een standaard prothese indiceren met nauwelijks meer functionaliteit dan het huidige prothesesysteem van Roxy. En die ‘geadviseerde prothese’ heeft bovendien reeds een kleinere handmaat dan de huidige fysieke handmaat van Roxy’. Een andere revalidatiearts die onze casus heeft bekeken zegt feitelijk “dat de handmaat ondergeschikt is aan de doelmatigheid”.

De interpretatie van het woord doelmatig wordt op dit moment door de revalidatieartsen en zorgverzekeringen in Nederland uitgelegd in termen als ‘de goedkoopst mogelijke oplossing welke nog net geen afbreuk doet aan het functioneren van de cliënt’. Deze interpretatie van het woord ‘doelmatig’ gaat volledig voorbij aan de begrippen doeltreffendheid, adequaat en functiegericht voorschrijven, welke horen bij het organiseren en leveren van tijdige passende zorg voor een individuele cliënt.

Reactie Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

In het artikel van RTL lezen we de reactie van ZN: “De overheid stelt het basispakket samen in de Zorgverzekeringswet (Zvw), zorgverzekeraars voeren deze uit. Onder de aanspraak van de Zvw vallen ‘algemene’ protheses, net als een kleine groep tweede protheses specifiek voor het sporten.

Zorgverzekeraars bieden zoveel mogelijk maatwerk, maar de Zvw biedt weinig ruimte. Dit zorgt voor teleurstelling bij deze groep verzekerden. Dat vinden wij als zorgverzekeraars ook vervelend. We zijn met meerdere partijen, waaronder VWS en de gemeenten, in gesprek om een oplossing te zoeken.

Zorgverzekeraars zijn voorstander van één loket voor de financiering, dat zou voor de aanvragers een uitkomst kunnen zijn. Of die uit de basisverzekering moet komen, is voor ons nog zeer de vraag. Maar uiteindelijk is dat ook niet aan ons, maar aan de politiek. Die besluit daarover.”

Begrip voor de standpunten van de zorgverzekeraars gezien vanuit de wet

Hoogleraar Buijsen heeft begrip voor de argumenten van de verzekeringen. “Ik vind het te verdedigen dat een sportprothese voor eigen rekening komt. 

Het een ‘luxe’ noemen voelt niet juist, maar het is ook niet noodzakelijk om normaal te functioneren”, vertelt de hoogleraar. “De wet moet ergens een grens trekken, want het geld komt uit collectieve middelen.” 

Buijsen benadrukt daarnaast dat hij eveneens begrip heeft voor de punten van Dianne Vughts en Boor: “Het is absoluut waar dat deze mensen minder een beroep zullen doen op andere zorg. Ze hebben allebei een punt. 

De politiek heeft nu eenmaal deze keuze gemaakt”. Buijsen concludeert dat zorgverzekeraars niks verkeerds doen als ze de claims weigeren. “Aan de andere kant: er is ook niets dat ze tegenhoudt deze prothese wél te vergoeden”.

Onze overtuiging

Wij zijn van mening dat de invoering van de Zorgverzekeringswet, anno 2006, voor een explosie aan zorgkosten heeft gezorgd. Continue worden er DBC’s op naam van Roxy geopend als een rood lint door het hele jaar heen, waarop allerlei hoge verantwoordingskosten worden gedeclareerd met bijbehorende specialisten salarissen.

De zorgkosten worden opgeklopt door de georganiseerde hulpmiddelen zorg van de Expertisecentra en hun Behandelteams om financieel te kunnen overleven in een zorgwereld met marktwerking!

De zogenaamde ‘algemene’ protheses, de ‘standaard’ protheses, die voor vergoeding vanuit het Basispakket in aanmerking komen op dit moment, zijn in onze optiek ‘primitieve’ en nauwelijks doeltreffende protheses. Hetzelfde geldt voor de eenvoudige hulpmiddelen.

De ‘standaard’ modellen, die nu onder de vergoeding van het Basispakket vallen, zijn technisch achterhaald!

De politiek heeft bepaald, dat protheses en hulpmiddelen op of aan het lichaam, onder de Zorgverzekeringswet vallen. Volgens de medewerkers van het Zorginstituut Nederland (voormalig College van Zorgverzekeringen) en de Nederlandse Zorgautoriteit zijn hulpmiddelen en protheses een “OPEN POST” binnen het Basispakket van de zorgverzekeringen.

Dat betekent volgens de medewerkers van ZiN en de NZa, dat Revalidatieartsen samen met de Zorgverzekeringen bepalen wat wel en niet vergoed kan worden.

De patiënt/ cliënt Roxy trekt aan het kortste eind.

Haar hulp- en zorgvraag, om de beschikking te krijgen over geavanceerde hulpmiddelen en (sport)protheses die haar werkelijk helpen om dagelijks minder vaak tegen haar aangeboren beperking aan te lopen, worden niet serieus genomen.

De preventie van overbelasting klachten op de lange termijn worden niet serieus genomen.

Haar grondrecht op levenskwaliteit en haar mensenrecht op een volwaardig leven worden geschonden!

Er ontstaat discriminatie op grond van inkomen van de ouders. De zorgkosten stapelen met als gevolg dat wanneer je een bovenmodaal inkomen hebt je je kind kunt voorzien in alle geavanceerde hulpmiddelen en protheses die werkelijk ertoe doen. Wanneer je modaal of onder het modaal inkomen zit, moet je genoegen nemen met de tekst ‘het is ook niet noodzakelijk om normaal te functioneren’.

Wij komen tegen bovenstaande in opstand!

Wij strijden voor gelijke rechten en gelijke kansen voor onze Roxy, door vergoeding van geavanceerde hulpmiddelen en protheses te verwezenlijken, door het Nederlandse Zorgverzekeringswet systeem conform het VN-verdrag inzake de gelijke grondrechten van de gehandicapte mens.

De aanschaf van gespecialiseerde, geavanceerde (sport) hulpmiddelen en protheses zorgt voor lagere zorgkosten, zowel op korte termijn, als op lange termijn!

Let’s go Bionic Roxy!

En rag maar lekker met je geavanceerde fietsprothese met FreeLock systeem door het skatepark en over het kartcircuit!