Armprothese

Steun ons doel

Wat is een prothese

Armprotheses

Kinderen met een fysieke beperking staan voor een dagelijkse loodzware uitdaging en zijn genoodzaakt de hele dag door het beste van zichzelf te geven.  

Wat voor een doorsnee kind simpele activiteiten zijn, als je aankleden, je haren in een staart doen, tandenpoetsen, naar school fietsen, tuinieren, koken, sporten, verloopt voor kinderen met één arm niet zo vanzelfsprekend.  

Een prothese heeft als doel de levenskwaliteit en functionaliteit van deze kinderen te verbeteren (Hartingsveldt et al., 2010). 

  Om zinvol door het leven te gaan moet ieder individu een evenwicht zoeken in de verschillende handelingsgebieden. Het is van cruciaal belang dat de dagelijkse handelingen samenhangend en onder controle zijn (Cardol et al., 2012).  

De balans in de beleving van het dagelijks handelen heeft een invloed op het welbevinden van de mens, het ervaren van stress, geluk, gezondheid en welzijn.  

Kinderen met een korte arm lopen dagelijks tegen barrières aan, die het onmogelijk maken betekenisvolle handelingen uit te voeren. Zij moeten de hele dag door zoeken naar creatieve oplossingen om simpele alledaagse handelingen te kunnen uitvoeren. 

Kinderen met een korte arm of amputatie zitten in een dagelijkse situatie, waarin het gevoel van aanhoudende uitsluiting aanwezig is. Door de dagelijkse confrontatie met het niet (meer) kunnen uitvoeren van betekenisvolle handelingen, is het gevoel van niet betrokken zijn, sterk aanwezig. Ze kunnen niet altijd met alle spellen op het schoolplein of onder de gymles met hun klasgenoten meedoen. Probeer maar eens met één hand en je elleboog aan de andere kant, om een rekstok heen te draaien of aan de ringen te zwaaien.  

Lichaamsbekrachtigde protheses

Een lichaamsbekrachtigde of mechanische armprothese kun je bewegen met je eigen lichaamskracht. Bij een onderarmprothese zet je de grijpfunctie in door je arm naar voren of naar achteren te bewegen. Daarmee span je de kabel aan die je hand opent of sluit. 

Roxy voelde zich een ‘trekpopje’ toen ze deze prothese kreeg omgehangen.  

Deze protheses zijn echt antiek. Het systeem stamt uit de eind 18e, begin 19e eeuw.   

Myo-elektrische protheses

Er zijn verouderde typen prothesehanden beschikbaar die myo-elektronisch bestuurbaar zijn. De patenten stammen uit de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. Om de myo-elektrische hand te openen en te sluiten worden twee spiergroepen gebruikt.  

Dit zijn de hand- en polsstrekkers (extrensoren) en de hand- en polssluiters (flexoren).  

De twee elektroden die worden gebruikt om de beide signalen op te vangen, worden op het punt van de groep met spieren geplaatst waar het signaal het sterkst is. 

Een elektrische hand opent en sluit door middel van een elektrische motor. Over de hand komt een pvc-handschoen. Kenmerken van een myo-elektrische hand is dat dit systeem maar één greep mogelijkheid biedt: een driepuntgreep. Aangestuurd door twee spiergroepen. Op vierjarige leeftijd leerde Roxy deze porthese besturen. Op zesjarige leeftijd was zij compleet op dit systeem uitgekeken. De beperkte greep mogelijkheid liet haar meerdere keren per dag ervaren dat haar hulpmiddel te beperkt was en dus dat zij een beperking heeft.  

Bionische protheses

Naast de primitieve myo-elektrische handen zijn er nu sinds 2010 ook multi-articulaire handen op de markt verschenen. Multi-articulaire handen hebben niet alleen een beweegbare duim en wijsvinger, maar ook de andere vingers hebben een zekere mate van beweeglijkheid. Hiermee is een nog natuurlijkere beweging mogelijk van de hand.  

Deze zogenaamde Bionische handen hebben verschillende greep mogelijkheden: o.a. pincetgreep (bestek vasthouden en andere fijn motorische klem- en pakmogelijkheden), balgreep (appel/ tomaat-vormen vastpakken) en de cilindergreep (beker vastpakken, jampot openen of komkommer snijden).  

De aansturing verloopt op dezelfde manier als myo-elektrische handen van het verouderde type via elektroden die spiersignalen detecteren. Echter kun je met de twee elektroden wisselen tussen verschillende greep mogelijkheden  

Uit onderzoek blijkt:

De multi-articulaire hand maakt de prothesegebruiker functioneler, zorgt voor een hogere betrouwbaarheid en laat de persoon door het uiterlijk van de prothese met een gerust gevoel (re)integreren in de samenleving.  
Bimanuele handelingen, evenals de grijpfunctie verlopen vlotter. Zowel in de thuissituatie, op school als op het werk. Opvallend in het onderzoek van Lisa Ronse is, dat kinderen met een aangeboren afwijking de prothese sneller aanvaarden, dan personen die een traumatische gebeurtenis ondergingen.  

Bron: https://www.scriptiebank.be/scriptie/2021/achter-iedere-prothesedrager-schuilt-een-sterke-persoonlijkheid 

  Daarnaast beseft iedereen dat de afhankelijkheid van een hulpmiddel steeds voor moeilijkheden of beperkingen zal blijven zorgen. Een prothesegebruiker moet tolerant en creatief door het leven gaan, oplossingen zoeken waar nodig om de autonomie te bewaren en indien het echt niet lukt, hulp durven vragen aan derden. Echter lopen gebruikers van een bionische alias multi-articulaire hand minder snel dagelijks tegen de beperkingen van hun prothese aan dan gebruikers van het verouderde driepuntgreep model.   

De multi-articulaire hand beloofde een spectaculaire verbetering in functionaliteit ten opzichte van de conventionele myo-elektrische hand (figuur 4). Onderzoek toonde aan dat de betrouwbaarheid hoger was bij de multi-articulaire hand. Er is algemene tevredenheid over de nieuwe hand omdat deze minder opvallend is en een natuurlijker bewegingspatroon heeft. De aansturing van een multi-articulair handsysteem levert minder inwerkende krachten op de stomp van de korte arm. Men ervaart een natuurlijkere lichaamsgewaarwording. Het vermindert veel compensatie bewegingen.   

Het grootste verschil tussen de conventionele myo-elektrische prothese en de multi-articulaire hand werd als volgt omschreven door de verschillende proefpersonen: De multi-articulaire hand wordt algemeen omschreven als een fragielere en minder krachtige hand tijdens het grijpen. Anderzijds kan er een betere krachtdosering gecreëerd worden. De conventionele hand wordt aanzien als beperkter in zijn mogelijkheden door de weinige grepen die er mee kunnen uitgevoerd worden. De diverse mogelijkheden met de verschillende grepen die de multi-articulaire hand biedt, geven de personen meer vertrouwen en controle omdat er meer handelingen kunnen uitgevoerd worden. Nadelig hieraan is dat er veel meer moet nagedacht worden bij het inzetten van de bewegingen om een bepaalde handeling uit te voeren. Het uitvoeren van bewegingen is veel complexer, wat veel oefening vraagt om de hand optimaal binnen alle facetten van het dagelijkse leven te kunnen inzetten.  

Kortom het is volgens ons van belang om kinderen zo jong mogelijk de geavanceerdere besturingssystemen te leren. 

Toekomstige innovatie protheses

De technologie staat niet meer stil, we hopen op een snelle vooruitgang die vernieuwende handen op de mark brengt. Lichter van materie, meer verscheidenheid in modellen op maat van de patiënt, duurzamer, krachtiger,   Deze aspecten zijn van groot belang voor de gebruiker en voor de manier waarop het leven verder kan worden opgebouwd.    Zwitserse wetenschappers hebben op een bijeenkomst van de ‘American Association for the Advancement of Science’ in Boston bekendgemaakt.   De nieuwe kunsthand kan doormiddel van elektroden worden aangesloten op het zenuwstelsel van patiënten, waardoor ze tastzin zullen ervaren in het elektronische lichaamsdeel. De onderzoekers van de Federale Polytechnische School in Lausanne zullen de bionische hand aansluiten op de twee hoofdzenuwen in de arm van de man: zijn elleboogzenuw en de mediaanzenuw, die is verbonden met de pols. De patiënt wordt daardoor in staat gesteld de hand te besturen met zijn gedachten, maar zijn zenuwstelsel zal ook signalen ontvangen van de elektronica in de prothese wanneer hij iets aanraakt. De hoop is dat de kunsthand daardoor natuurlijker zal aanvoelen. 

“Het is het eerste prothetische lichaamsdeel dat een rechtstreekse terugkoppeling aan het lichaam geeft bij een grijpbeweging”, verklaart hoofdonderzoeker Sylvestro Micera. 

In de toekomst hopen hoofdonderzoeker Micera en zijn collega’s een kunsthand te ontwikkelen die qua gevoel niet meer te onderscheiden is van een echte hand. 

“We hopen dat handprotheses op een dag voorgoed kunnen worden vastgezet in iemands arm, zodat patiënten vergeten dat ze een kunstmatig lichaamsdeel hebben”, aldus Micera in The Guardian. “We willen een zo echt mogelijke hand maken als maar mogelijk is.” 

Droom

De droom van Roxy is de Vincent evolution4 hand met flex en draaipolssysteem: